Jaké jsou formy pro užívání bylin? 



  • BYLINNÝ ODVAR - Bylinné odvary jsou nejúčinnější variantou a jejich chuť je vpravdě nezaměnitelná. Bylinný odvar je při vaření zataven do sáčku, který je vakuově balený, takže nedochází ke kažení. Velice silná a časově úsporná varianta Tangu, díky tomu, že odpadá vaření doma.
  • GRANULÁT - prášek, který lze připravit jako instantní nápoj. Zejména vhodný pro dětičky. Chuť je také výrazná, ale je méně intenzivní než u odvaru.
  • WAN kuličky - vhodné na cesty - vařené ingredience spojované Kukuřičným/rýžovým škrobem. Vhodné i pro děti
  • PIEN tablety - vhodné na cesty - rozemleté, slisované byliny. Na rozdíl od wanů, nedochází k vaření bylin ale bylinky jsou k sobě slisovány. Některým lidem může tato forma tablet vyhovovat více.
  • TANG - směs surových bylin, které je potřeba louhovat a následně vařit, přesto, že je to jedna z nejúčinnějších forem, díky časové náročnosti při vaření není tak hojně využívána.
  • TINKTURA - byliny naložené v alkoholu. Menší balení, také je vhodné na cesty. 

Léčba bylinami - fytoterapie - tvoří jeden z hlavních pilířů TČM. Vzhledem k rozloze a poloze Číny se nabízí k léčebnému využití několik set druhů bylin a minerálů. Čínská fytoterapie je nejucelenější sbírkou k léčbě určených přírodnin, která namísto působení jednotlivých složek zkoumá působení léku jako celku.

  • Recepty (směsi) jsou sestavovány na míru klientovi. Obvykle se skládají z 5-10 léčiv a praktik při jejich sestavování postupuje podle přesné diagnózy pacienta. I samotné dávkování je vyšší, než jsme zvyklí u českého bylinkářství. Dávky kolem 70-100 gramů na den jsou velmi běžné.
  • Nejčastější formou bylinných směsí jsou vážené sušené byliny, sloužící k přípravě odvarů. Bylinné odvary jsou nejúčinnější variantou a jejich chuť je vpravdě nezaměnitelná. Další používanou formou je prášek z rozemletých bylin tzv. San. Granulované byliny se v tomto případě zalévají teplou vodou. Další formy zahrnují sirupy, tablety a pokroutky - tzv. wan. Poslední dvě jmenované vycházejí ze starých, osvědčených receptur, nebo jejich modifikací pro moderní dobu. Výhodou je u nich úspora času a možnost použití i pro děti, které výraznou chuť odvarů zpravidla odmítají.